MODIFICACIO LEGAL EN MATÈRIA DE PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL

 Ahir 5 d'octubre es commemorava el dia mundial de la salut mental. Associacions arreu han organitzat activitats per aquesta setmana, i per part de l' Advocacia catalana s'està duent a terme des del passat mes de setembre de 2021 diverses formacions per a Advocats arrel de la gran reforma operada per la Llei estatal en temes en relació amb persones amb discapacitat funcional, sensorial o intel.lectual.

 El Codi Civil de Catalunya s'ha vist reformat al seus article 226.1 a 226.8. I la Llei d' Enjudiciament Civil també, però no només aquestes sino que la Llei 8/21 2 de Juny és com aquella bola en el joc del billar q en tirar-la toca un munt de boles, i afecta a tot un munt de branques del dret. 

El punt nuclear de la reforma és degut als efectes colaterals derivats de la crisi derivada per la pandèmia Covid: som vulnerables i febles. Tots. Sense excepcions... i ...arriva una Justícia més humana que vol fer un vestit a mida per a cada persona que viu aquest moment de feblesa en la seva vida, i que pot variar o no. 

Que som invencibles treballant en xarxa mediadors, advocats, serveis socials, psicòlegs, ajuntaments, personal sanitari...això ho sabiem. Que treballant des de l' honestitat i sinceritat també. Així com posar-nos en la mirada dels demés que estan passant una situació de vulnerabilitat. 

És evident que la mediació i altres recursos de sol.lució de conflictes extrajudicials són molt adients per a sol.licionar aquests temes, que ara no es tracten per la via judicial com a via preferent sino que es farà per la Jurisdicció Voluntària. 

Es vol escoltar molt més a la persona en qüestió, acompanyar-la, informar-la bé, que se senti recolzada i protegida en el seu desig o voluntat, se senti com un igual, amb gran suport del professional o professionals. L' Advocat intenta assolir els efectes jurídics de les seves decisions. No menys importants són els familiars. Hi ha un exemple que trobo divertit de dues germanes que davant el deteriorament cognitiu de la seva mare l'una vol internar-la en una residència però l'altra germana no ho vol..el cas és que...no havien escoltat a la mare (: (: 

Amb la desaparició de les antigues figures de la tutela i la curatela...se' ns obre ara un panorama ben diferent al que teniem fins fa just dos dies.! 

Quant a la jurisprudència hi ha sentències importants com la que considera un acomiadament com a improcedent perquè l'empresari podia canviar el tipus de feina a realitzar per un treballador amb un síndrome. Aquesta sentència del Tribunal Constitucional (STC 15/3/21) força d' alguna manera a tot empresari a fer "ajustos raonables" amb tot treballador. 

La Sentència clau és la del Tribunal Suprem (STS 8 setembre 2021); ponent : Ignacio Sancho Gargallo) que es pronuncia sobre aquesta nova llei 8/21 afirmant que preval l' interès superior de la persona amb diversitat funcional, per tal que decideixi i pugui escollir què li interessa més. Es tracta en definitiva de donar-li visibilitat,  de millorar el seu benestar. 

Després de tot, els Convenis de les Nacions Unides insten a que l' ésser humà pugui viure més feliç, amb més benestar amb sí mateixa, ja que tots i cadascún de nosaltres som susceptibles de trobar-nos de sobte en un moment de feblesa. 

El Dret té, talment com un camaleó, una autèntica i impressionant capacitat adaptativa al medi (social) on es troba a cada moment..que és el que el fa tant apassionant. 


G. Torra Vilajosana. 

Advocada 



Comentarios

Entradas populares de este blog

INTELIGENCIA ARTIFICIAL: REGULACIÓN JURÍDICA. USO RESPONSABLE.