MENORS, ELS "NATIUS DIGITALS" 👦👧
RISCOS I SEGURETAT  DELS MENORS A  INTERNET 



En l´àmbit del dret  hi ha un principi  inspirador que es refereix a protegir sempre el major interès per als menors, i en els diferents ordinaments juridics de tots els països d´arreu del món es tendeix a protegir els menors en totes les vessants possibles i hi ha decàlegs sobre els seus drets.      

Amb la transformació digital ha proliferat exageradament l´ús de les xarxes socials per part dels adolescents i també per part dels menors, la qual cosa comporta fer un ús responsable per part de tots per tal  que no comporti riscos cap a ells. 

Les publicació de dades personals dels menors s´han de controlar perquè les seves dades s´han de protegir. Si tenen 14 anys o més poden donar el seu consentiment, i si no el donen els progenitors o tutors legals. 

Qualsevol tipus d´informació destinada a menors s´ha de presentar d´una manera clara,  per tal que ells la puguin entendre.          

La majoria d´adolescents, un 90 %, utilitzen les xarxes socials i això comporta evidentment la compartició de dades personals.  

En conseqüència cal ser molt curós amb què i amb qui es comparteix una informació, s´ha de controlar molt bé. 

S´ha de refusar rotundament l´assetjament dels menors a les xarxes, i és vital que ells reaccionin quan l´observen i el pateixen. Les aplicacions de control parental poden ajudar els pares a limitar i controlar l´ús de les xarxes i és importantissim que la familia acompanyi el menor. 

El CYBERBULLYNG, assetjament en l´entorn virtual, són aquells  missatges amenaçadors, distribució d´informació que pugui perjudicar o avergonyir la víctima, propagació de rumors, suplantació de la identitat.. i el GROOMING es dóna quan un adult  busca guanyar-se la confiança d´un menor (a través
 d´internet) amb l´objectiu d´abusar-ne sexualment. 

L´Agència catalana de Protecció de Dades té unes pautes per a centres educatius, i en tot cas és clau la conscienciació de pares i educadors sobre l´ús de seguretat a internet, mòbils i videojocs. 

  
Gemma Torra Vilajosana 
Advocada  Col. 1350 ICALL 
especialitz. en Dret de Menors 


  

Comentarios

Entradas populares de este blog

INTELIGENCIA ARTIFICIAL: REGULACIÓN JURÍDICA. USO RESPONSABLE.

DELICTES CONTRA LA LLIBERTAT SEXUAL: VIOLÈNCIA SEXUAL EN MENORS (COM A AUTORS/COM A VÍCTIMES)

MODIFICACIO LEGAL EN MATÈRIA DE PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL