PERICIAL PER PROVAR MITJANÇANT MISSATGES WHATSAPP //// MENSAJES WHATSAPP I PROBÁTICA.

Ahir en caure la xarxa de missatgeria instantània WHATSAPP , segurament a tot el planeta, podria deduir-se en quin grau estem immersos en un món global, en el qual lluny de les polítiques de privacitat insistents la meva opinió és que per una banda es pot dubtar , i és prou legítim, de l´ eficàcia de dites polítiques privacitat i per altra banda hi ha l´amenaçant BIG DATA que engoleix tota dada personal malgrat els esforços per fer efectiva la legalitat en la matèria, un exemple és la sanció imposada a Espanya per la Justícia Europea fa 4 dies (tema que posaré en un proper blog) .

 

Aquí únicament vull apuntar a dues resolucions judicials que m´acava d´enviar una gran companya , resolucions per tal d´invocar en els procediments de família, i que són de rabiosa actualitat en la nostra pràctica diària en Jutjats i Tribunals. 

 

La primera es tracta de la Sentència 300/2015 del Tribunal Suprem Sala 2ª, que conclou que en relació a la prova de missatges whatsapp per a provar determinats fets, aquests han d´anar acompanyats d´un peritatge que acrediti que no han estat manipulats, i no són vàlides les captures de pantalla o "pantallazos". 

 

La segona, en relació amb l´anterior, és la Interlocutòria (Auto) de l´Audiència Provincial d´Oviedo  núm. 19/05/2020 núm. 186/2020 (Ponent Sr. Víctor Manuel Escudero Rubio ) : " No pueden tener en consideración las conversaciones por WhatsApp que aporta el padre, dado que su autenticidad fue impugnada por la madre  de ponerse de manifiesto que no se trata de impresiones de pantalla sino de transcripciones y que el padre no ha articulado prueba alguna para acreditar su autenticidad, más allá de poner a disposición del Juzgado el teléfono móvil en lugar de acreditar notarialmente la coincidencia de la transcripción con el contenido del teléfono o de articular  una prueba pericial al respecto "

 

Amb tot això exposat, doncs, deduïm que no seria suficient la transcripció literal  dels missatges whatsapp davant del Lletrat de l´Administració de Justícia, tema que haurem de veure bé com articulem en els procediments de Justicia Gratuïta donat que una pericial o una escriptura notarial tenen el seu cost econòmic. 

 

Gemma Torra Vilajosana 

Advocada N. Col. 1350 ICA Lleida 

       


Comentarios

Entradas populares de este blog

INTELIGENCIA ARTIFICIAL: REGULACIÓN JURÍDICA. USO RESPONSABLE.

DELICTES CONTRA LA LLIBERTAT SEXUAL: VIOLÈNCIA SEXUAL EN MENORS (COM A AUTORS/COM A VÍCTIMES)

MODIFICACIO LEGAL EN MATÈRIA DE PERSONES AMB DIVERSITAT FUNCIONAL